Hogyan előzzük meg a betegségeket?

 

A megelőzéshez először is fontos tudni, hogy hol leselkednek ránk a kullancsok. Nem igaz, hogy csak azok vannak a kullancscsípésnek kitéve, akik sokat tartózkodnak a szabadban hobbijuk vagy munkájuk miatt, mivel a kullancsok városi környezetben is előfordulhatnak, így kertekben, parkokban, fás-bokros zöldterületeken, strandokon, játszótereken, kutyafuttatókon. A kullancs mindenkire, tehát gyerekekre és felnőttekre egyaránt szeret ráakaszkodni23.

A túlzott aggódás miatt azonban senki ne maradjon otthon, a négy fal között. A természet szépségei, a kirándulás vagy túrázás öröme, vagy akár csak a friss levegőn való séta mind nyugodtan élvezhető a kullancsveszély mellett is. Készüljünk fel, figyeljünk oda néhány dologra, amelyekkel elkerülhetjük a kullancscsípést és az általa okozott betegségeket, és gyerünk!

 
 

Aktív megelőzés24,25

 

  • Viseljünk megfelelő ruházatot: zárt, de szellős ruhákban legyünk, a nadrágot tűrjük a zokniba, lehetőleg a cipőnk is zárt legyen. A fejünkön lévő vékonyabb, a kullancsok számára vonzó bőrfelületeket védjük meg széles karimájú kalappal, amelyből a kullancs nem tud a fejünkre mászni. Kisgyermekeknél erre fokozottan ügyeljünk.

 

  • Használjunk kullancsriasztó szereket, különösen a szabad bőrfelületeinken. Tartsuk be a készítmény használati útmutatójában foglaltakat.

 

  • Miután a szabadban voltunk, alaposan vizsgáljuk át teljes testünket a kullancsok után kutatva. A saját szemmel nehezen látható részeknél pedig ne szégyelljünk megkérni egy hozzátartozót vagy barátot, hogy segítsen az átnézésben. Ne feledjük: a kullancsok nagyon apró méretűek.

 

  • Ha kullancsot találunk, ne nyomkodjuk, csavarjuk, tépjük ki, mert ezzel növeljük a fertőzés kockázatát! A krémek, olajok, ecet vagy gyufa használata is tiltott. A szakemberek által ajánlott legbiztosabb módszer a gyógyszertárakban kapható kullancscsipesszel történő eltávolítás: a kullancsot ne a testénél fogjuk meg, hanem közvetlenül a bőrrel történő érintkezésnél próbáljuk megragadni és eltávolítani.

 

  • Saját kertünket tartsuk rendezetten, nyírjuk a füvet, lehetőleg távolítsuk el a bozótos, aljnövényzetben dús területeket, amelyek a kullancsok kedvelt búvóhelyei.

 

  • Tévhit, hogy a B-vitaminok tartós fogyasztása csökkenti a kullancscsípés esélyét. Ezt sem a statisztika, sem orvostudományi igazolás nem támasztja alá.

 

  • Kevesen tudják, de a kullancs okozta vírusos agyvelőgyulladás kórokozóját a nyers kecske- és tehéntej is hordozhatja26. Fontos, hogy a nyers tejet csak alapos felforralás (vagyis pasztörizálás) után szabad fogyasztani, ha el akarjuk kerülni a fertőzést.

 

 

Védőoltás

 

Az előzőekben ajánlott védekezési módokkal remélhetőleg elkerüljük a csípést és a kullancs által okozott agyvelőgyulladást. De ezek mellett van egy megbízható és hatásos módszer, amellyel megelőzhetjük a vírusos agyvelőgyulladást, a kullancsenkefalitiszt: a védőoltás, melynek beadását több nemzetközi egészségügyi szervezet is szorgalmazza, de természetesen az ajánlások a helyi viszonyoknak megfelelőn módosulhatnak27.
Az oltás már évek óta az Országos Epidemiológiai Központ által ajánlott vakcinák között szerepel28.
 
Az Encepur védőoltás alapoltása 3 adaggal történik29. Két korosztályt különbözetünk meg a védőoltás során: gyermekeknek a Junior változat már 1 éves kortól adható a  betöltött 11 éves korig, 12 éves vagy 12 évesnél idősebbek számára a felnőtt (Adults) védőoltást kell beadni. 
 
A 3 adagos oltási sort követően emlékeztető oltásra van szükség, amit hosszabb távon életkortól függően 3 vagy 5 évente ismétlünk a hosszantartó és megfelelő védelem érdekében30.
 
Az emlékeztető oltásokról kérdezze házi gyermekorvosát!
 
Fontos tudni, hogy a védőoltás nem véd meg magával a kullancscsípéssel szemben, és így a Lyme-kór kórokozójával szemben sem. A Lyme-kór ellen az egyetlen védekezési mód magának a kullancscsípésnek a megelőzése.
 
 
 
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
 
 
23 Rizzoli, A., Silaghi, C., Obiegala, A., Rudolf, I., Hubálek, Z., Földvári, G., … Kazimírová, M. (2014). Ixodes ricinus and Its Transmitted Pathogens in Urban and Peri-Urban Areas in Europe: New Hazards and Relevance for Public Health. Frontiers in Public Health, 2, 251. http://doi.org/10.3389/fpubh.2014.00251
24 CDC website, Ticks Home, Avoiding ticks, https://www.cdc.gov/ticks/avoid/on_people.html utolsó felkeresés: 2018. január 31.
25 CDC website, Ticks home, Tick removal, https://www.cdc.gov/ticks/removing_a_tick.html utolsó felkeresés: 2018. január 31.
26 Balogh, Z., Ferenczi, E., Szeles, K., Stefanoff, P., Gut, W., Szomor, K. N., et al. (2010) Tick-borne encephalitis outbreak in Hungary due to consumption of raw goat milk. J. Virol. Methds 163, 481-485. doi:10.1016/j.jviromet.2009.10.003
27 Hum Vaccin Immunother. 2013 Feb;9(2):362-74. Epub 2013 Jan 4. Recommendations for tick-borne encephalitis vaccination from the Central European Vaccination Awareness Group (CEVAG).
28 Az OEK Módszertani Levele a 2016. évi védőoltásokról 23. évfolyam 1. különszám, 2016.02.15.
29 Az OEK Módszertani Levele a 2016. évi védőoltásokról 23. évfolyam 1. különszám, 2016.02.15.
30 Az OEK Módszertani Levele a 2016. évi védőoltásokról 23. évfolyam 1. különszám, 2016.02.15.
 
Mint minden gyógyszer, így az Encepur vakcina is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek: Az Encepur Adults vakcinával az alábbi leggyakoribb nemkívánatos hatások fordulhatnak elő: fájdalom az injekció beadásának helyén, általános rosszullét, izomfájdalom, fejfájás. Az Encepur Junior vakcinával az alábbi leggyakoribb nemkívánatos hatások fordulhatnak elő: fájdalom az injekció beadásának helyén, >38 °C testhőmérséklet az 1-2 éves korú gyermekeknél, álmosság a 3 éves kor alatti gyermekeknél, fejfájás a 3 éves és idősebb gyermekeknél.
 
Amennyiben mellékhatást észlel, vagy bármely mellékhatás súlyossá válik, illetve a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tüneteket észlel, azonnal értesítse orvosát! Kérjük, hogy a mellékhatást jelentse a Hungary.PH_Safety@gsk.com e-mail címen, vagy a +36/1-22-55-300 telefonszámon!
 
1 évestől 2 éves korig a vakcina alkalmazása kizárólag az előny/kockázat arány gondos mérlegelése alapján történhet. 12 éves és idősebb korú gyermekeknek a felnőtt vakcinát kell adni. Minthogy a kullancsok aktivitása tavasszal kezdődik, ahhoz, hogy az immunitás a szezonális kullancs aktivitás előtt kialakuljon, a 3 adagból álló alapimmunizálást lehetőség szerint a hidegebb hónapokban kell elkezdeni.
További információért forduljon képviseletünkhöz: GlaxoSmithKline Kft. 1124 Budapest, Csörsz utca 43. Telefon: (+36) 1 2255 300 • Fax: (+36) 1 2255 302 • E-mail: www.gsk.hu
 
*Akciós ajánlott bruttó fogyasztói ár: 6 990 Ft/adag 2019. február 15 – június 30.
Figyelem! A termék közfinanszírozásban nem részesül. Az ár patikánként eltérő lehet, ezért az ajánlott, kedvezményes 6 990 Ft/adag bruttó fogyasztói árról kérdezze gyógyszerészét.
** Az alapimmunizációhoz 3 adag védőoltás beadása szükséges. Az emlékeztető oltásokról kérdezze házi gyermekorvosát!