Hogyan előzzük meg a betegségeket?

 

A megelőzéshez először is fontos tudni, hogy hol leselkednek ránk a kullancsok. Nem igaz, hogy csak azok vannak a kullancscsípésnek kitéve, akik sokat tartózkodnak a szabadban hobbijuk vagy munkájuk miatt, mivel a kullancsok városi környezetben is előfordulhatnak, így kertekben, parkokban, fás-bokros zöldterületeken, strandokon, játszótereken, kutyafuttatókon. A kullancs mindenkire, tehát gyerekekre és felnőttekre egyaránt szeret ráakaszkodni23.

A túlzott aggódás miatt azonban senki ne maradjon otthon, a négy fal között. A természet szépségei, a kirándulás vagy túrázás öröme, vagy akár csak a friss levegőn való séta mind nyugodtan élvezhető a kullancsveszély mellett is. Készüljünk fel, figyeljünk oda néhány dologra, amelyekkel elkerülhetjük a kullancscsípést és az általa okozott betegségeket, és gyerünk!

 
 

Aktív megelőzés24,25

 

  • Viseljünk megfelelő ruházatot: zárt, de szellős ruhákban legyünk, a nadrágot tűrjük a zokniba, lehetőleg a cipőnk is zárt legyen. A fejünkön lévő vékonyabb, a kullancsok számára vonzó bőrfelületeket védjük meg széles karimájú kalappal, amelyből a kullancs nem tud a fejünkre mászni. Kisgyermekeknél erre fokozottan ügyeljünk.

 

  • Használjunk kullancsriasztó szereket, különösen a szabad bőrfelületeinken. Tartsuk be a készítmény használati útmutatójában foglaltakat.

 

  • Miután a szabadban voltunk, alaposan vizsgáljuk át teljes testünket a kullancsok után kutatva. A saját szemmel nehezen látható részeknél pedig ne szégyelljünk megkérni egy hozzátartozót vagy barátot, hogy segítsen az átnézésben. Ne feledjük: a kullancsok nagyon apró méretűek.

 

  • Ha kullancsot találunk, ne nyomkodjuk, csavarjuk, tépjük ki, mert ezzel növeljük a fertőzés kockázatát! A krémek, olajok, ecet vagy gyufa használata is tiltott. A szakemberek által ajánlott legbiztosabb módszer a gyógyszertárakban kapható kullancscsipesszel történő eltávolítás: a kullancsot ne a testénél fogjuk meg, hanem közvetlenül a bőrrel történő érintkezésnél próbáljuk megragadni és eltávolítani.

 

  • Saját kertünket tartsuk rendezetten, nyírjuk a füvet, lehetőleg távolítsuk el a bozótos, aljnövényzetben dús területeket, amelyek a kullancsok kedvelt búvóhelyei.

 

  • Tévhit, hogy a B-vitaminok tartós fogyasztása csökkenti a kullancscsípés esélyét. Ezt sem a statisztika, sem orvostudományi igazolás nem támasztja alá.

 

  • Kevesen tudják, de a kullancs okozta vírusos agyvelőgyulladás kórokozóját a nyers kecske- és tehéntej is hordozhatja26. Fontos, hogy a nyers tejet csak alapos felforralás (vagyis pasztörizálás) után szabad fogyasztani, ha el akarjuk kerülni a fertőzést.

 

 

 

23 Rizzoli, A., Silaghi, C., Obiegala, A., Rudolf, I., Hubálek, Z., Földvári, G., … Kazimírová, M. (2014). Ixodes ricinus and Its Transmitted Pathogens in Urban and Peri-Urban Areas in Europe: New Hazards and Relevance for Public Health. Frontiers in Public Health, 2, 251. http://doi.org/10.3389/fpubh.2014.00251
24 CDC website, Ticks Home, Avoiding ticks, https://www.cdc.gov/ticks/avoid/on_people.html utolsó felkeresés: 2018. január 31.
25 CDC website, Ticks home, Tick removal, https://www.cdc.gov/ticks/removing_a_tick.html utolsó felkeresés: 2018. január 31.
26 Balogh, Z., Ferenczi, E., Szeles, K., Stefanoff, P., Gut, W., Szomor, K. N., et al. (2010) Tick-borne encephalitis outbreak in Hungary due to consumption of raw goat milk. J. Virol. Methds 163, 481-485. doi:10.1016/j.jviromet.2009.10.003