Hogyan előzhetőek meg a kullancs által terjesztett betegségek?

Kevesen tudják, de egy városi parkban történő séta vagy piknikezés is nagy veszélyt jelenthet. Lehet, hogy Ön azt gondolja, hogy szinte kizárt, hogy fertőzött kullancs megcsípje, azonban egy ártatlannak tűnő kutyasétáltatás, vagy egészségügyi séta is alkalmat nyújthat arra, hogy fertőzött kullanccsal találkozzon.

 

 

Magyarország közepesen fertőzött országnak tekinthető Európán belül a kullancs okozta kórképek tekintetében. Mára már nem igaz az, hogy csak azokat veszélyezteti a kullancscsípés lehetősége, akik huzamosabb ideig tartózkodnak a természetben (vadászok, erdészek, mezőgazdászok, kirándulók stb.), mivel a kullancsok parkos városi környezetben is megjelenhetnek.

 

Hol csíphet meg minket egy kullancs?

 

A kullancsok az elterjedt tévhittel szemben nem magas fákról lesnek áldozataikra, sokkal inkább kedvelik a sűrű aljnövényzetet, cserjés területeket, gyepszőnyeget. Mivel ezek a vérszívók védtelenek a kiszáradással szemben, így elsősorban olyan területeken fordulnak elő, ahol biztosított számukra a páradús levegő és a megfelelő búvóhely.

Nyári táborok, kirándulások, parkokban tett séták, szabadtéri tevékenységek, de akár egy kertben végzett bográcsozás vagy grill-parti is potenciális kullancsveszélyt jelent gyermekeink és a résztvevő felnőttek számára.

 

Milyen módszerekkel védekezhetünk a kullancsok ellen?

 

  • A kullancs által okozott vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást (kullancsencephalitis) megelőzhetjük a csípés elkerülésével és védőoltás alkalmazásával. Mivel a kullancsencephalitisnek csak a tünetei enyhíthetők, gyógymódja nincs, ezért különösen fontos, hogy tudjunk a védőoltásról.
  • Amikor a kullancsinvázió idején (április, május és augusztus, szeptember) a szabadban tartózkodunk, ügyeljünk a megfelelő ruházatra. A ruházat legyen zárt, de egyben szellős is. Mivel a kullancsok általában az aljnövényzetből lesnek áldozatukra, így nadrágunkat tűrjük a zokninkba. A kullancsok így könnyebben felfedezhetőek, kivált, ha világos zoknit és nadrágot viselünk. Amennyiben szandálban, papucsban, illetve nyitott lábbeliben sétálunk, ellenőrizzük bőrünket, hogy látunk-e rajta kullancsot. Szerencsésebb, ha olyan lábbelit viselünk, amely eleve zárt, ugyanakkor az időjárásnak megfelelően szellős.
  • Mivel a kullancsok előnyben részesítik vérszívás szempontjából a hajas fejbőrt, illetve a fülek környéki finom bőrt és a szemhéjak körüli bőrfelületet, mindenképpen viseljünk széles karimájú kalapot. Kisgyermekek esetén erre kiemelten ügyeljünk, a karimás kalapból a kullancs nem tud kimászni és nem talál olyan bőrfelületet, ahol a kapilláris erekből vért tudna szívni.
  • A védekezés másik módja, hogy ruházatunkat és a szabadon maradt bőrfelületet megfelelő riasztó szerekkel kezeljük.
  • Kertünk rendszeres karbantartásával is védekezhetünk a kullancsok ellen. Számoljuk fel a kertünkben található bozótos, aljnövényzetben dús területeket, rendszeresen nyírjuk a füvet. A táborozás és piknikezés sem javasolt kertünk bozótos területén. Ha mégis takarót terítünk le a gyepre, használjunk alatta nylon alapanyagú védőfóliát.
  • A közhiedelem úgy tartja, hogy B-vitaminok tartós fogyasztása csökkenti a kullancscsípés lehetőségét, ez azonban nem felel meg a valóságnak.
  • Vásárolhatunk kullancsriasztó készítményeket. Minden esetben tartsuk be a riasztószerek használati útmutatóját. A termékek használati útmutatóján nézzük meg, hogy hatóidejük meddig terjed, és ne felejtsük el újra bepermetezni magunkat a hatóidő letelte után.
  • Szabadban való tartózkodásunk után minden esetben kérjünk meg egy hozzátartozót vagy közeli ismerőst, hogy vizsgálja át bőrünk számunkra nem látható területeit. Az átvizsgálás terjedjen ki a nehezen látható testhajlatokra, hajas fejbőrre is. Ha kullancsot találunk, haladéktalanul távolítsuk el a gyógyszertárakban kapható kullancskanállal vagy kullancscsipesszel.

 

A kullancs eltávolítása: meddig és hogyan?

 

Ha nem sikerül elkerülni a kullancsot, akkor kritikus tényező az eltávolítás ideje és módszere. Fontos, hogy minél korábban kiszedjük bőrünkből a kullancsot, azonban ez sem jelent biztos védelmet a fertőzés ellen, különösen ha mindez nem szakszerűen történik.

 

Kifejlett példányoknak nagyjából három nap, amíg teljesen teleszívják magukat vérrel. Tudni kell azonban, hogy az apróbb nimfák, lárvák rövidebb idő alatt ”végezhetnek” így ezt követően még nagyobb eséllyel fertőzőképesek. Sajnos a nimfákat-lárvákat nehezebb is felfedezni, így védelmet a kullancs által okozott vírusos agyvelőgyulladás ellen a megfelelő  védőoltás nyújthat.

 

Az eltávolítás során a legfontosabb szempont, hogy ne nyomjuk össze a testét, mert így a benne lévő kórokozókat – akár egy fecskendővel – magunkba juttatjuk. Veszélyes minden olyan módszer, amely a kullancs összenyomásával jár, vagy – ugyanezen ok miatt – öklendezésre kényszeríti a parazitát. Kockázatos tanács ezért a krémmel, olajjal, ecettel történő eltávolítás, vagy a gyufával történő kísérletezés.

 

A szakemberek által ajánlott legbiztosabb módszer a patikában kapható hegyes orrú csipesszel történő eltávolítás. Mindkettő lényege, hogy a kullancsot ne a testénél fogja meg, hanem közvetlenül a bőrrel történő érintkezésnél próbálja meg leválasztani.

A közhiedelemmel ellentétben nem jelent jelentős kockázatot, ha véletlenül beszakad a kullancs szájszerve, mivel ott rendszerint nem található kórokozó.

 

A legjobb védekezés a megelőzés

 

A leggondosabb fizikális védelem sem garantálja, hogy nem csíp meg minket kullancs, s bár a Lyme-kór ellen nincs lehetőségünk védőoltással védekezni, a kullancs által okozott vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladással (kullancsencephalitis) szemben létezik védőoltás.

 

Az Encepur védőoltásról érdeklődjön háziorvosánál, mely a kullancsencephalitis megelőzési lehetősége. A vakcina (Encepur Junior) már 1 éves kortól beadható, így már egészen kis gyermekünknek is védelmet biztosíthatunk a betegség ellen.

12 éves kortól az Encepur Adults vakcina alkalmazandó.

 

Mint minden gyógyszer, így ez a vakcina is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.


Fontos tudni, hogy a védőoltás nem a kullancscsípést, hanem a csípés következtében kialakuló betegséget előzi meg!

 

Amit az Encepur Junior és Adults védőoltásról tudni kell

 

Az alapimmunizálás több részoltásból áll, az immunitás fenntartása érdekében pedig emlékeztető oltások felvétele javasolt.

 

Amennyiben Ön még nem kapott kullancsencephalitis oltást, első alkalommal az ún. alapimmunizálás biztosítása a cél, amelyre egy három alkalomból álló oltássorozattal kerülhet sor. Alapesetben az első oltást követő 1-3 hónap múlva kell beadni a második oltást, majd újabb 9-12 hónap múlva a harmadik részoltást (amennyiben gyors immunizálás szükséges, orvosi utasításra ez az időszak lerövidíthető). Az immunizálást télen, a kullancsok tavaszi aktivizálódása előtt kell megkezdeni, mivel az antitestek megjelenése a második oltást követő 14. napon alakul csak ki.

 

Az alapimmunizálást követően úgynevezett emlékeztető oltásokkal tartható fenn a védettségünk, amelyet a harmadik részoltást követően 3 év múlva kell először beadatni, további emlékezető oltások 49 éves életkor alatt minden 5. évben és 49 éves életkor felett 3 évente esedékesek. Gyors séma esetén az emlékeztető oltási  időpontok  különböznek. Kérjük, mindig olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg orvosát!

 

Gyakori kérdések az Encepur Junior és Adults védőoltás kapcsán:

 

Milyen életkortól adható a védőoltás?

 

Egy éves kortól adható az Encepur Junior oltás (1 évestől 2 éves korig a vakcina alkalmazása kizárólag az előny/kockázat arány gondos mérlegelése alapján történhet).

12 éves és idősebb korú gyermekeknek a felnőtt vakcinát kell adni (Encepur Adults).

 

Mennyi idő alatt biztosít védelmet a védőoltás?

 

Az immunizálást télen, a kullancsok tavaszi aktivizálódása előtt kell megkezdeni, mivel az antitestek megjelenése a második oltást követő 14. napon alakul csak ki. Van lehetőség a hagyományos oltási séma mellett gyors immunizálásra is, ezzel kapcsolatosan kérje ki kezelőorvosa véleményét.

 

Hogyan kell beadni a védőoltást?

 

A vakcinát izomba, lehetőleg a kar felső részébe adja be kezelőorvosa.
Szükség esetén, pl. véralvadási zavarok, a vakcina bőr alá is beadható.
A vakcina befecskendezésekor az oltóanyag nem kerülhet be az érpályába!

 

Vényköteles-e az oltóanyag?

 

Igen, csak orvos írhatja fel.

 

Milyen mellékhatásai lehetnek az oltásnak?

 

Mint minden gyógyszer, így az Encepur vakcina is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek:

 

Az Encepur Adults vakcinával az alábbi leggyakoribb nemkívánatos hatások fordulhatnak elő:

 

fájdalom az injekció beadásának helyén, általános rosszullét, izomfájdalom, fejfájás.

 

Az Encepur Junior vakcinával az alábbi leggyakoribb nemkívánatos hatások fordulhatnak elő:

 

fájdalom az injekció beadásának helyén, >38 °C testhőmérséklet az 1-2 éves korú gyermekeknél, álmosság a 3 éves kor alatti gyermekeknél, fejfájás a 3 éves és idősebb gyermekeknél. 

 

Hogyan kell tárolni az oltóanyagot?

 

Az oltóanyagot – hasonlóan más védőoltásokhoz – hűtőszekrényben, 2-8 °C fokon kell tárolni és szállítani. Éppen ezért érdemes hűtőtáskát vinni magunkkal a patikába. A másik lehetőség az, hogy az orvoshoz menet hozzuk el a vakcinát a gyógyszertárból, közvetlenül az oltás előtt. Fagyasztani tilos!

 

Felhasznált irodalom:

 

Estrada-Peña A, de la Fuente J The ecology of ticks and epidemiology of tick-borne viral diseases Antiviral Res. 2014 Aug;108:104-28.

 

Hajnická V, Vančová-Štibrániová I, Slovák M, Kocáková P, Nuttall PA. Ixodid tick salivary gland products target host wound healing growth factors. Int J Parasitol. 2011 Feb;41(2):213-23.

 

Bogovic P, Strle F. Tick-borne encephalitis: A review of epidemiology, clinical characteristics, and management. World J Clin Cases. 2015 May 16;3(5):430-41.

 

Lakos András, Lyme-borreliosis - 25 év hazai tapasztalatai Orvosi Hetilap 2009. 150(16) 725-732.

 

Centers for Disease Control and Prevention Chapter 3. Infectious Diseases Related to Travel

http://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2016/infectious-diseases-related-to-travel/tickborne-encephalitis

 

Lakos András, Mit tegyünk, mit ne tegyünk kullancscsípés után? Mediart 2010(3) 7-13. Due C, Fox W,

 

Medlock JM, Pietzsch M, Logan JG. Tick bite prevention and tick removal. BMJ 2013;347:f7123

 

Encepur Adults alkalmazási előírás.: https://gsk-compendium.hu/spc-encepur-adults-szuszpenzios-injekcio-eloretoltott-fecskendoben  

 

Encepur Junior alkalmazási előírás.: https://gsk-compendium.hu/spc-encepur-junior-szuszpenzios-injekcio-eloretoltott-fecskendoben

 

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!